Український борщ
Український борщ
Номінал монети
500 франків КФА
Емітент
Камерун
Виробник
Монетний двір Польщі
Рік випуску
2022
Тираж
555
Проба
999
Лігатурна маса, г
17.5
Якість чеканки
пруф, цифровий друк, мікродрук
Метал
Срібло
Перша задокументована згадка про український борщ датується 1584 роком, і про його створення досі ходять легенди. В одній із них йдеться про те, що борщ почали варити козаки, коли війська Османської імперії взяли в облогу Відень. Українці з давніх часів були добрими господарями та активно займалися хліборобством, тваринництвом, рибальством, збиральництвом. Завдяки цьому вони мали безліч різноманітних інгредієнтів, поєднання яких і дозволило свого часу створити по-справжньому світовий шедевр кулінарії.
Борщ без перебільшень є універсальною стравою, яка добре доповнює будь-який стіл і гармонічно поєднується з іншими стравами. Залежно від способу приготування і подачі він відрізняється за густотою і температурою; може бути пісним або м’ясним; червоним, білим або зеленим. Густий наваристий борщ можна куштувати в будь-яку пору року і час доби – як повноцінний обід, вечерю і навіть сніданок.
В Україні борщ здавна вважався символом міцної родини: усі інгредієнти варяться, вирують, а потім, мліючи, передають свої аромати і смаки одне одному, стаючи єдиним цілим – багатим, наваристим, густим. За народними приказками, борщ має бути таким густим, щоб ложка в ньому стояла і за парою від миски за столом не було видно дітей.