Український борщ

Сертифікат Футляр

Український борщ

Сертифікат Футляр
В архіві

Номінал монети

500 франків КФА

Емітент

Камерун

Виробник

Монетний двір Польщі

Рік випуску

2022

Тираж

555

Проба

999

Лігатурна маса, г

17.5

Якість чеканки

пруф, цифровий друк, мікродрук

Метал

Срібло

Перша задокументована згадка про український борщ датується 1584 роком, і про його створення досі ходять легенди. В одній із них йдеться про те, що борщ почали варити козаки, коли війська Османської імперії взяли в облогу Відень. Українці з давніх часів були добрими господарями та активно займалися хліборобством, тваринництвом, рибальством, збиральництвом. Завдяки цьому вони мали безліч різноманітних інгредієнтів, поєднання яких і дозволило свого часу створити по-справжньому світовий шедевр кулінарії.

Борщ без перебільшень є універсальною стравою, яка добре доповнює будь-який стіл і гармонічно поєднується з іншими стравами. Залежно від способу приготування і подачі він відрізняється за густотою і температурою; може бути пісним або м’ясним; червоним, білим або зеленим. Густий наваристий борщ можна куштувати в будь-яку пору року і час доби – як повноцінний обід, вечерю і навіть сніданок.

В Україні борщ здавна вважався символом міцної родини: усі інгредієнти варяться, вирують, а потім, мліючи, передають свої аромати і смаки одне одному, стаючи єдиним цілим – багатим, наваристим, густим. За народними приказками, борщ має бути таким густим, щоб ложка в ньому стояла і за парою від миски за столом не було видно дітей.